1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Stek z karmelizowaną cebulą

Składniki
  • antrykot z dobrej wołowiny QMP 1 kg
  • topinambur 200 g
  • średnie cebule 2 szt
  • czerwone wino 100 ml
  • sos worcester 1-2 łyżki
  • śmietana 100 ml
  • mleko 100 ml
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • trybula, tymianek
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na steki o grubości 3 cm, posypujemy solą, pieprzem i  tymiankiem, zamarynowujemy na  5 minut w oliwie i sosie Worcestershire. Grillujemy na patelni po 2-3 min. z każdej strony. Myjemy topinambur, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na maśle.  Następnie dodajemy mleko, śmietanę, sól i gotujemy do miękkości. Na koniec całość miksujemy blenderem. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na oliwie. Dodajemy cukier, sól, ocet balsamiczny, czerwone wino i  gotujemy do momentu otrzymania konfitury. Steki podajemy z puree i karmelizowaną cebulą. Dekorujemy plastrami surowego topinamburu i listkami trybuli.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze