STEK Z MASŁEM ESTRAGONOWYM

Przepis na danie z wołowiny QMP autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – eksperta programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

reklama

Składniki
  • steki z krzyżowej z dobrej wołowiny QMP 4
  • masło 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży estragon 1-2 łyżki posiekanego
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny otarta z 1
  • szpinak kilka listków
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • oliwa 2 łyżki
Sposób przygotowania

Przygotowujemy masło ziołowe. Do miski wrzucamy miękkie masło, estragon, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Czosnek obieramy, siekamy, rozgniatamy z solą na puree i dodajemy do masła.  Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  Tak przygotowane masło układamy na kawałku foli spożywczej, następnie zawijamy w rulon i schładzamy w lodówce.

Młode listki szpinaku myjemy. Na patelnię wkładamy łyżkę masła, wyciskamy czosnek, dodajemy listki szpinaku i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kilka kropli sosu sojowego. Dobrym dodatkiem do szpinaku są też smażone pieczarki lub szparagi.

Mięso myjemy, osuszamy,  doprawiamy grubo mielonym pieprzem, smarujemy oliwą  i smażymy na suchej,  mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Następnie dopiekamy stek w piekarniku lub zmniejszamy ogień pod patelnią i obracamy go co 10 sekund do momentu uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Następnie wykładamy mięso na desce (na około 2 minuty), aby odpoczęło. Podajemy z kawałkiem masła ziołowego i młodymi listkami szpinaku.

Podsumowanie przepisu