Surowe warzywa z hummusem

123rf.com

Piękna pogoda zachęca do wyjścia w plener. Wycieczki połączone z piknikiem należą do ulubionych form spędzania wolnego czasu wielu osób.
Na pikniki warto przygotować smaczne przekąski, łatwe do zjedzenia w „polowych” warunkach. Oto przepis na zdrową przekąskę w stylu orientalnym.

reklama

Składniki

½ opakowania hummusu marki Jasmeen
2 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki
1 seler naciowy
1 zielony ogórek
5 różyczek brokułu
3 czerwone papryki
1 żółta papryka

Sposób przygotowania

Warzywa dokładnie myjemy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, ogórek, seler naciowy oraz żółtą paprykę. Pokrojone warzywa wkładamy do plastikowego pojemnika. Kolejno odcinamy górną część czerwonych papryk i za pomocą łyżki drylujemy ich zawartość. Do ich środka nakładamy hummus, dodajemy oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Papryki zamykamy kawałkami odciętej części i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.