1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Surowy sernik cytrynowy

Surowy sernik cytrynowy

Składniki
  • Przepis na 8 porcji
  • słonecznik 200 g
  • rodzynki 200 g
  • nerkowce namoczone przez noc 300 g
  • stopiony olej kokosowy 4 łyżki
  • sok z 1,5 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • syrop z agawy
Sposób przygotowania
  • Mielimy w blenderze pestki słonecznika i po chwili dodajemy rodzynki. Całość miksujemy dalej, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
  • Formę do tortownicy smarujemy odrobiną oleju i wyklejamy spód masą słonecznikowo-rodzynkową.
  • Nerkowce miksujemy z olejem kokosowym, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz syrop z agawy.
  • Na spodzie wykładamy uzyskaną w ten sposób masę „serową”. Schładzamy min. 1–1,5 h w lodówce.
Jesienią i zimą polecam sernik cytrynowy. Wiosną i latem przygotowuję natomiast wersję z owocami sezonowymi. Doskonale sprawdzają się maliny, truskawki czy jagody. Można je dodać do masy lub ozdobić nimi sernik.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze