Składniki
- Przepis na 8 porcji
- słonecznik 200 g
- rodzynki 200 g
- nerkowce namoczone przez noc 300 g
- stopiony olej kokosowy 4 łyżki
- sok z 1,5 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- syrop z agawy
Sposób przygotowania
- Mielimy w blenderze pestki słonecznika i po chwili dodajemy rodzynki. Całość miksujemy dalej, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
- Formę do tortownicy smarujemy odrobiną oleju i wyklejamy spód masą słonecznikowo-rodzynkową.
- Nerkowce miksujemy z olejem kokosowym, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz syrop z agawy.
- Na spodzie wykładamy uzyskaną w ten sposób masę „serową”. Schładzamy min. 1–1,5 h w lodówce.
Jesienią i zimą polecam sernik cytrynowy. Wiosną i latem przygotowuję natomiast wersję z owocami sezonowymi. Doskonale sprawdzają się maliny, truskawki czy jagody. Można je dodać do masy lub ozdobić nimi sernik.