Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Surowy sernik cytrynowy

Składniki:

  • Przepis na 8 porcji
  • słonecznik 200 g
  • rodzynki 200 g
  • nerkowce namoczone przez noc 300 g
  • stopiony olej kokosowy 4 łyżki
  • sok z 1,5 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • syrop z agawy


Sposób przygotowania:

  • Mielimy w blenderze pestki słonecznika i po chwili dodajemy rodzynki. Całość miksujemy dalej, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
  • Formę do tortownicy smarujemy odrobiną oleju i wyklejamy spód masą słonecznikowo-rodzynkową.
  • Nerkowce miksujemy z olejem kokosowym, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz syrop z agawy.
  • Na spodzie wykładamy uzyskaną w ten sposób masę „serową”. Schładzamy min. 1–1,5 h w lodówce.
Jesienią i zimą polecam sernik cytrynowy. Wiosną i latem przygotowuję natomiast wersję z owocami sezonowymi. Doskonale sprawdzają się maliny, truskawki czy jagody. Można je dodać do masy lub ozdobić nimi sernik.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI