Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świat pachnie szarlotką i naleśnikiami à la Gundel

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • mąka pszenna 200 g
  • mleko 250 g
  • mineralna woda gazowana 100 ml
  • jaja 2 sztuki
  • olej 20 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie
  • biały rum 150 ml
  • rodzynki 50 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 40 g
  • mielone orzechy włoskie 100 g
  • słodka śmietanka 100 ml
  • brązowy cukier 110 g
  • Polewa
  • gorzka czekolada 100g
  • mleko 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • rum rum – pozostały z przygotowywania nadzienia
  • kakao 1 łyżka
  • żółtko 1 sztuka
  • słodka śmietanka 125 ml
  • brązowy cukier 100 g

Słynny deser traktowany na Węgrzech niemal niczym dobro narodowe. Palacsinta to po madziarsku naleśniki. Węgrzy serwują je na tysiące sposobów. Jednak sławę na całym świecie zdobyły tylko jedne, właśnie te - naleśniki à la Gundel.

Wyrafinowany specjał – nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami, skórką pomarańczową i rumem, podawane z czekoladowym sosem, na płonącym półmisku. Ich powstanie oraz nazwę zawdzięczamy Karolowi Gundelowi, przedstawicielowi rodu najznamienitszych węgierskich kucharzy i restauratorów. Talent kulinarny przejął w genach od ojca Janosa, który po mistrzowsku komponował potrawy i łączył smaki, a także był założycielem znanej budapesztańskiej restauracji Gundel. Karol kontynuował dzieło ojca, a naleśniki jego pomysłu trwale zapisały się w światowej historii kulinarnej. Oto i one!


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Ciasto naleśnikowe:
  • Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na ca 30 minut. Po tym czasie  z powstałego ciasta smażymy  cienkie naleśniczki.
Nadzienie:
  • Rodzynki i skórkę pomarańczową moczymy przez kilkanaście godzin w rumie, a następnie odcedzamy je.
  • Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej orzechy, rodzynki oraz skórkę.  Gotujemy do chwili, aż całość wyraźnie nam zgęstnieje.
  • Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do  wystygnięcia. Wlewamy połowę rumu i mieszamy.
Polewa:
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy z cukrem, mlekiem i kakao. Na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania się.
  • W międzyczasie mąkę rozprowadzamy ze śmietanką i wlewamy do gorącego sosu, starannie mieszając. Rondel zdejmujemy z ognia.
  • Żółtko rozkłócamy z rumem i dodajemy je do naszej polewy.
Instrukcja montażu:
  • Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w rulony lub składamy w trójkąty. W warunkach domowych podajemy świeżo podsmażone na maśle, polane gorącym sosem czekoladowym. Ja, dla kontrastu termicznego, lubię dorzucić gałkę dobrych lodów waniliowych.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI