Przepis na jeden pucharek.
Przepisy przygotował Mariusz Ledwoch, Szef Kuchni bistro THE ZOOPA
The Zoopa
Ul Ratuszowa 2 Warszawa
Składniki
Długie biszkopty dobrej jakości – 4 sztuki
Galaretka agrestowa – 1 opakowanie
Chałwa domowej roboty – orzeszki ziemne, masło, odrobina cukru i herbatniki maślane – zmiksować na gładką konsystencję
Lody maślane:
1/2 l śmietany
4 łyżki cukru
7 żółtek
1/2 kostki masła
Sposób przygotowania
Lody maślane: pól litra śmietany, 4 łyżki cukru – podgrzewamy do 60 stopni, dodajemy 7 żółtek, energicznie mieszamy, następnie dodajemy pół kostki delikatnie przypalonego masła. Składniki mieszamy na gładką masę i mrozimy. Lody ponownie zmiksować.
Na spód naczynia wylewamy warstwę galaretki, następnie wstawiamy w chłodne miejsce, aby się „ścięła”, kładziemy biszkopty, wykładamy masę chałwową oraz masę lodową. na górze można posypać kuleczkami czekoladowymi i dla dekoracji dodać pierniczka.