1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świąteczny przekładaniec a’la triple cake

Przepis na jeden pucharek.

Przepisy przygotował Mariusz Ledwoch, Szef Kuchni bistro THE ZOOPA

The Zoopa Ul Ratuszowa 2 Warszawa
Zdjęcia: Paulina Burkacka – Gałka
Składniki
Długie biszkopty dobrej jakości – 4 sztuki

Galaretka agrestowa – 1 opakowanie

Chałwa domowej roboty – orzeszki ziemne, masło, odrobina cukru i herbatniki maślane – zmiksować na gładką konsystencję

Lody maślane: 1/2 l śmietany 4 łyżki cukru 7 żółtek 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania
Lody maślane: pól litra śmietany, 4 łyżki cukru – podgrzewamy do 60 stopni, dodajemy 7 żółtek, energicznie mieszamy, następnie dodajemy pół kostki delikatnie przypalonego masła. Składniki mieszamy na gładką masę i mrozimy. Lody ponownie zmiksować.

Na spód naczynia wylewamy warstwę galaretki, następnie wstawiamy w chłodne miejsce, aby się „ścięła”, kładziemy biszkopty, wykładamy masę chałwową oraz masę lodową. na górze można posypać kuleczkami czekoladowymi i dla dekoracji dodać pierniczka.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze