1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Syjamski ryż w ananasie

ananas, pęczek dymki, strąk czerwonej papryki, pęczek szczypiorku, łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki, szklanka ryżu, łyżka oleju, łyżka pasty krewetkowej, 2–3 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego łyżeczka cukru

Ugotować ryż na sypko. Na patelni rozgrzać olej, lekko podsmażyć posiekany czosnek, dodać pastę krewetkową, sos sojowy, cukier i chwilę smażyć, mieszając. Włożyć ryż i stale mieszając, smażyć, aż będzie równomiernie gorący. Przykryć, zostawić na małym ogniu. Umytego i osuszonego ananasa przekroić wzdłuż na pół, usunąć twardy rdzeń. Wydrążyć delikatnie miąższ i pokroić go w kostkę. Połączyć z posiekanym szczypiorkiem oraz drobno pokrojonymi: dymką, czerwoną papryką i kolendrą. Dokładnie wymieszać z gorącym ryżem. Podawać w wydrążonych połówkach ananasa.

Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Owoce egzotyczne", Świat Książki 2012.

Foto: StockFood

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze