Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Szczawiowe lody z Austrii

Składniki:

250  g  kwaśnej śmietany
130  g  cukru
40  g   liści szczawiu, najlepiej z bagien w Krumbach …
sok z 1 limonki

6 sierpnia 2016 Przepisy redakcja
© Österreich Werbung/ Austria.info
Leżący na zachodzie Austrii Vorarlberg wyróżnia się świetną kuchnią.  Od wielu lat vorarlberscy kucharze starają się jak najczęściej korzystać z sezonowych i regionalnych produktów. Wioska Krumbach  specjalizuje się w produktach pozyskiwanych z bagien: roślinach, jagodach i ziołach. 

W karcie przez cały rok znajdujemy co najmniej jedną potrawę z bagiennym rodowodem. Jak przygotować „bagienne lody”?


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wyrobić w mikserze na gładką konsystencję. Masę przetrzeć przez sitko i umieścić w maszynie do lodów. Wyrabiać aż do uzyskania kremowej konsystencji. Lody podawać z owocami, np. z truskawkami. (źródło: www.austria.info)

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI