Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Szparagi w sosie serowym

Bogdan Biały
16 maja 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały
Składniki na 2 osoby: pęczek białych szparagów; 100 g sera gorgonzola; 2 łyżki śmietany kremówki; 3 surowe żółtka; 100 g masła; 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Sposób przyrządzenia: Obrać szparagi, ugotować w wysokim garnku, tak by czubki wystawały ponad wodę. W rondelku utrzeć masło z żółtkami, włożyć rondelek do większego garnka z gorącą wodą.

Ubić trzepaczką lub mikserem. W osobnym rondelku wymieszać śmietanę i połamaną na kawałeczki gorgonzolę, podgrzewać na wolnym ogniu aż ser zacznie się topić. Lekko przestudzić i wlać do rondelka z ubitymi żółtkami.

Wymieszać. Położyć lub postawić pęczek ugotowanych szparagów przewiązanych gałązką oregano lub tymianku. Polać sosem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI