Szparagi w sosie serowym

Bogdan Biały

Składniki na 2 osoby:
pęczek białych szparagów; 100 g sera gorgonzola; 2 łyżki śmietany kremówki; 3 surowe żółtka;
100 g masła; 1/2 łyżeczki białego pieprzu|Składniki na 2 osoby:
pęczek białych szparagów; 100 g sera gorgonzola; 2 łyżki śmietany kremówki; 3 surowe żółtka;
100 g masła; 1/2 łyżeczki białego pieprzu

reklama

Sposób przyrządzenia: Obrać szparagi, ugotować w wysokim garnku, tak by czubki wystawały ponad wodę. W rondelku utrzeć masło z żółtkami, włożyć rondelek do większego garnka z gorącą wodą.

Ubić trzepaczką lub mikserem. W osobnym rondelku wymieszać śmietanę i połamaną na kawałeczki gorgonzolę, podgrzewać na wolnym ogniu aż ser zacznie się topić. Lekko przestudzić i wlać do rondelka z ubitymi żółtkami.

Wymieszać. Położyć lub postawić pęczek ugotowanych szparagów przewiązanych gałązką oregano lub tymianku. Polać sosem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!