1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szparagi w sosie serowym

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 2 osoby: pęczek białych szparagów; 100 g sera gorgonzola; 2 łyżki śmietany kremówki; 3 surowe żółtka; 100 g masła; 1/2 łyżeczki białego pieprzu|Składniki na 2 osoby: pęczek białych szparagów; 100 g sera gorgonzola; 2 łyżki śmietany kremówki; 3 surowe żółtka; 100 g masła; 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Sposób przyrządzenia: Obrać szparagi, ugotować w wysokim garnku, tak by czubki wystawały ponad wodę. W rondelku utrzeć masło z żółtkami, włożyć rondelek do większego garnka z gorącą wodą.

Ubić trzepaczką lub mikserem. W osobnym rondelku wymieszać śmietanę i połamaną na kawałeczki gorgonzolę, podgrzewać na wolnym ogniu aż ser zacznie się topić. Lekko przestudzić i wlać do rondelka z ubitymi żółtkami.

Wymieszać. Położyć lub postawić pęczek ugotowanych szparagów przewiązanych gałązką oregano lub tymianku. Polać sosem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze