Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem

Akademia Kulinarna Whirlpool

Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca.

reklama

Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom : Łatwy

 

Składniki
  • składniki na 1 osobę
  • ciasto francuskie 1/6 rolki
  • szparagi mix 3 sztuki
  • 1 plaser szynki typu Parmeńska, Serrano, Schwarzwaldzka
  • żółtko jajka 1 sztuka
  • ser tarty typu parmezan, grana padano, cheddar, gruyere
Sposób przygotowania

Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty

Na jednym z nich położyć plaster szynki i oprószyć tartym serem.

Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki),odciąć zdrewniałe końcówki i położyć na całość kompozycji .

Na sam konieczwinąć całość w rulon i posmarować surowe ciasto rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 210°C przez około 20 minut.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl