1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli

Składniki
  • ziemniaki na gnocchi 80 dag (6-7 dużych)
  • siezy, młody szpinak na gnocchi na gnocchi 200 - 300 g
  • żółtka od jajek na gnocchi 2 szt.
  • ser ricotta na gnocchi 250 g
  • biały twaróg, pełnotłusty na gnocchi 200 g
  • mąka pszenna na gnocchi 3 czubate łyżki + do podsypywania
  • sól, pieprz na gnocchi do smaku
  • ser gorgonzola na sos 150-200 g
  • śmietanka kremówka 30 % na sos 100 ml
  • listki świeżej szałwii na sos ki;ka listków
  • nitki szafranu albo kurkuma na sos pół łyżeczki (dla koloru)
  • pieprz na sos do smaku
  • dodatkowo tarty parmezan 2 łyżki
  • dodatkowo olej odrobina do gotowania
Sposób przygotowania
Gnocchi: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy a potem dokładnie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. mieszamy. Następnie gdy ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy ser ricottę twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze sola i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka a następnie nakłuwamy widelcem by nadać odpowiedni wzorek. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z sosem.
Sos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. Gnocchi polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem.
Podsumowanie przepisu
Z włoskiego " gnocchi"  w dosłownym znaczeniu znaczą ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze