Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Szpinakowe kluski śląskie z omastą z oleju rzepakowego


21 grudnia 2011 Przepisy redakcja
Składniki: 1kg ziemniaków ugotowanych w łupinach w Vita Cuisine Gourmand mąka ziemniaczana 1 jajo 1 łyżeczka soli 500g szpinaku olej rzepakowy tłoczony na zimno 1 mała cebulka 1 garść koperku 4 plastry boczku sól i pieprz do smaku

Wykonanie Ziemniaki ugotuj w łupinach. Możesz to zrobić w urządzeniu. Gdy wystygną i odparuje z nich woda obierz je ze skóry. Następnie przepuść przez praskę i włóż do miski. Szpinak zblanszuj pod koniec gotowania ziemniaków. Zmiksuj blenderem na masę i odcedź z nadmiaru wody. Uklep z wierzchu i podziel całą masę na cztery. Jedną część wyjmij, a powstałe zgłębienie uzupełnij mąką ziemniaczaną. Do masy wbij jajo. Wyrób na masę i przypraw solą i pieprzem. Z masy formuj kulki, spłaszczaj i rób wgłębienie w każdej. Koszyk do parowania posmaruj lekko olejem i ułóż kluski. Każdą partię klusek gotuj w czasie 5-10 minut. W rondelku obok podgrzej olej rzepakowy z boczkiem i posiekaną cebulką. Na koniec dodaj koperek. Omastę przypraw solą i pieprzem. Polej gotowe kluski. Danie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która należy do przeciwutleniaczy przedłużających młodość, poprawiających odporność oraz nadających zdrowy wygląd skórze. Przepis opracował Grzegorz Łapanowski dla


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI