Szybkie przekąski na karnawałową domówkę

Karnawał to czas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Kiedy na progu stają nieprzewidziani goście, przede wszystkim nie warto panikować. Wystarczy kilka minut, żeby przygotować smaczne przekąski – oto trzy sprawdzone przepisy. 

Przygotowanie przekąsek z tego co mamy, nie jest trudne. Przecież w lodówce i kuchennych zawsze mamy swoje ulubione składniki oraz kilka podstawowych produktów, z których szybko wyczarujemy proste, ale smaczne potrawy, takie jak bruschetta, którą można podać z różnymi dodatkami: papryką, pomidorem, pastą warzywną czy rybną, albo sałatka. 

Bruschetta

Oryginalnie smarowana jest oliwą z czosnkiem, rozmarynem i pomidorami, ale można podać ją ze składnikami, które akurat mamy w lodówce. Poniżej przepis na bruschettę w wersji klasycznej z mozzarellą.

Składniki:

  • dowolne pieczywo
  • dressing włoski marki Kühne
  • kilka listków bazylii
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka oliwek
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Pieczywo pokrojone na kromki wrzuć do tostera lub ugrilluj na patelni grillowej. Pomidora, mozzarellę, oliwki, bazylię i cebulę drobno posiekaj i wymieszaj. Gorącą kromkę chleba posmaruj dressingiem i nałóż na nią przygotowane nadzienie. Dopraw solą i pieprzem do smaku i udekoruj listkiem bazylii.

Zielona sałatka

Wystarczy wymieszać ulubione warzywa i doprawić odpowiednim dressingiem. Poniżej przepis na zieloną sałatkę z dressingiem balsamicznym.

Składniki:

  • zielona sałata
  • 1 awokado
  • zielony ogórek
  • dressing balsamiczny marki Kühne

Przygotowanie:
Sałatę umyj i porwij na mniejsze części. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki. Ogórka dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość polej dressingiem.

Pikantna salsa 

Jest doskonałym dodatkiem do dań, nie tylko meksykańskich. Salsa według tego przepisu jest naprawdę pikantna, więc jeśli chcesz złagodzić jej smak, dodaj mniej papryczek.

Składniki:

  • 1 słoiczek papryki jalapeno marki Kühne
  • 1 buteleczkę sosu Salsa marki Kühne
  • 1 puszkę pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dowolną liczbę papryczek jalapeno (w zależności od poziomu ostrości jaki chcesz osiągnąć) pokrój w plasterki. Dodaj kilka łyżek sosu i puszkę krojonych pomidorów. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.