1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami włoskimi

123rf.com
123rf.com
Niesamowite połączenie delikatnego octu z orzechem włoskim smak, który z pewnością przełamie rutynę w każdej kuchni. Jest idealnym dodatkiem do zup i sosów.

Latem najlepiej sprawdzają się zimne zupy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie są w pełni pełnowartościowym posiłkiem.

Składniki
1 jogurt bałkański 3 świeże ogórki 4 rzodkiewki pęk kopru 200 ml jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku ser feta 1 łyka oliwy z oliwek 1 łyżka octu z orzechów włoskich (np. marki Kuhne) przyprawy: pieprz i sól
Sposób przygotowania
Ogórek, rzodkiewkę i fetę pokrój w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt bałkański oraz jogurt naturalny. Całość wymieszaj. Pęk kopru posiekaj i dodaj do chłodnika. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i ocet z orzechów włoskich. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze