Niesamowite połączenie delikatnego octu z orzechem włoskim smak, który z pewnością przełamie rutynę w każdej kuchni. Jest idealnym dodatkiem do zup i sosów.
Latem najlepiej sprawdzają się zimne zupy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie są w pełni pełnowartościowym posiłkiem.
Składniki
1 jogurt bałkański
3 świeże ogórki
4 rzodkiewki
pęk kopru
200 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
ser feta
1 łyka oliwy z oliwek
1 łyżka octu z orzechów włoskich (np. marki Kuhne)
przyprawy: pieprz i sól
Sposób przygotowania
Ogórek, rzodkiewkę i fetę pokrój w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt bałkański oraz jogurt naturalny. Całość wymieszaj. Pęk kopru posiekaj i dodaj do chłodnika. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i ocet z orzechów włoskich. Dopraw do smaku pieprzem i solą.