Psychologia Dorośli w spektrum autyzmu potrafią się przyjaźnić, zwłaszcza jeśli nie starają się ukryć tego, kim są
Psychologia 3 oznaki, że masz wyższą inteligencję emocjonalną niż inni ludzie. Te cechy świadczą o twojej empatii
Psychologia Chcesz wsłuchać się w swoją intuicję? Najpierw zatrzymaj się na chwilę i wycisz umysł. Felieton Matyldy Gerber
Spotkania Céline Dion olśniewa na okładce francuskiego „Vogue'a”. Gwiazda opowiedziała o swojej walce z zespołem sztywnego człowieka
Kultura „Kolory zła: Czerwień” na podstawie bestsellerowej serii książek wkrótce na Netflixie. W rolach głównych Gierszał i Ostaszewska
Kultura 9 nowych polskich produkcji trafi na Netflixa jeszcze w tym roku. Platforma zdradziła szczegóły
Kultura Masowo wracamy do starych seriali. Dlaczego znów warto zobaczyć „Przystanek Alaska”, „Seks w wielkim mieście” czy „Miasteczko Twin Peaks”?
Uroda Minimalistyczne fryzury prosto z wybiegu. Wygodne uczesania na wiosnę, których wykonanie zajmie ci kilka minut
REKLAMA Ulubiona marka pielęgnacyjna Francuzek stworzyła produkty do pielęgnacji włosów. Linia NUXE Hair Prodigieux® daje efekty jak po wyjściu z salonu fryzjerskiego
WIDEO „Uwolnić się od alkoholu. Rozmowy z Robertem Rutkowskim”. Jak alkohol niszczy człowieka i paraliżuje służbę zdrowia?
WIDEO „W strefie komfortu”. Histeryczka brzmi dumnie, czyli jak przejrzeć się w dawnej sztuce jak w lustrze. Rozmowa z Sonią Kiszą
Podcasty Podcast „Bądź dla siebie ważna”, odc. 4: Kobieta w pracy. Jak uwzględnić swoje potrzeby? Z psycholożką dr Joanną Heidtman rozmawia Karolina Morelowska-Siluk
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 2: Autyzm to sposób przeżywania świata. Rozmowa z Ewą Furgał, prezeską Fundacji Dziewczyny w Spektrum
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 4: Autyzm to nie moda. Rozmowa z Natalią Fiedorczuk
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Tarta austriacka ze świeżą żurawiną amerykańską Kuchnia Tarta austriacka ze świeżą żurawiną amerykańską 4 września 2012 Składnikimąka 300 g szczypta proszku do pieczenia mielone orzechy laskowe 100 g cukier 80 g masło 150 g jajko 1 sztuka zimna woda 2-3 łyżki cała świeża żurawina amerykańska 400 g nektar z cranberry 80 ml cukier 150 g miąższ z jednej laski wanilii cynamon 1 łyżeczkaSposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi. Dodajemy kawałki masła, jajko i wodę. Wszystko ugniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na płasko. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przebieramy żurawinę amerykańską, myjemy i wkładamy do garnka, zalewając nektarem żurawinowym i dodajemy cukier. Przecinamy laskę wanilii i wyciągamy miąższ. Dodajemy do garnka razem, mieszając z cynamonem i żurawiną. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut, aż żurawina amerykańska delikatnie rozpadnie się i zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Okrągłą formę (około 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowane ciasto z krawędzią wysoką na 1,5 do 2 cm. Formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 60 minut. Po wyjęciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakładamy nadzienie. Odsączamy żurawinę amerykańską i rozprowadzamy na cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, zawijając lekko krawędzie. Układamy na żurawinowym nadzieniu w kształcie kratownicy, przyciskając końce do boku formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 °C piekarniku około 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180 °C). Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Kristóf Szabó, gwiazda baletu: „Cukrzyca – choć wszystko się zmienia, nie trzeba z niczego rezygnować”
Nowe smaki na Wigilię. Sałatka ziemniaczano-śledziowa z suszonymi śliwkami i orzechami krakowskiej Ambasady Śledzia
Prosto, ale finezyjnie. 2 przepisy z książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza
Prostota włoskiej kuchni z brazylijską egzotyką i meksykańskim bogactwem smaku – przepisy Ixty Belfrage