Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Tarta rabarbarowa z kruszonką

Składniki:

  • Ciasto:
  • mąka 300 g
  • masło 200 g
  • cukier puder 100 g
  • sól szczypta
  • Farsz:
  • rabarbar 700 g
  • masło 2 łyżki
  • kardamon kilka zmiażdżonych w moździerzu ziaren
  • cukier łyżka
  • Kruszonka:
  • mąka pszenna 160 g
  • mąka ziemniaczana 55 g
  • cukier 40 g
  • masło 120 g


Sposób przygotowania:

Mąkę na ciasto mieszamy z cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i łączymy z mąką, a następnie zagniatamy ciasto.  W razie potrzeby, gdy składniki nie chcą się dobrze połączyć, dodajemy łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim uprzednio wysmarowana masłem formę do tarty. Nakłuwamy dokładnie widelcem. Pieczemy przez około 20 min tzn. do momentu aż delikatnie się zrumieni. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i kardamon. Następnie dodajemy pokrojone na 1 cm kawałki rabarbar. Dusimy do momentu aż delikatni zmięknie. Opcjonalnie dodajemy trochę cukru. Mąkę na kruszonkę wkładamy do miski, następnie dodajemy cukier i ucieramy rękami razem z masłem do momentu aż składniki się połączą. Na spód od tarty nakładamy uduszony rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy ponownie 20 minut w temp. 180 C. 

Podsumowanie

Nie obawiajmy się kwaskowatości rabarbaru – wystarczy delikatne poddusić go w miodzie, maśle i kardamonie, by nabrał przyjemnych słodkich nut smakowych. Rabarbar to warzywo doskonałe i jeśli poświecimy mu trochę uwagi i czasu odda nam swe zalety w dwójnasób. 

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI