Tarta z chorizo, bobem i botwinką

reklama

Składniki
  • masło na ciasto 1/4 kostki
  • pszenna mąka na ciasto 1,5 szklanki
  • żółtko od jajka na ciasto 1 szt.
  • sól na ciasto płaska łyżeczka
  • zielona fasolka szapargowa na farsz 1 garść
  • łodyżki z botwinki na farsz 1 garść
  • mała czerwona papryka na farsz 1 szt.
  • bób na farsz 1 garść
  • chorizo na farsz 100 – 150 g
  • mały por na farsz 1 szt. tylko zielona część
  • pomidorki koktajlowe na farsz kilka sztuk
  • mała kalarepa na farsz 1 szt.
  • mała, młoda cukinia na farsz 1/2 szt.
  • sól, pieprz na farsz do smaku
  • oliwa do smażenia na farsz
  • śmietanka kremówka na farsz 100 ml
  • jajka na farsz 2 szt.
  • różne tarte sery ( camembert – gorgonzola – mozzarella – żółty ser gouda) na farsz 150 – 200 g
  • natka pietruszki albo bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto  ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną  formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 – 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz

Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z roztrzepanych jajek, śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.

Podsumowanie przepisu

Uwielbiam wytrawne tarty. Ta jest wieloskładnikowa i bardzo pyszna.