Tarta z czekoladą

Bogdan Biały

Składniki na 6 porcji: 4 tabliczki gorzkiej czekolady z całymi orzechami laskowymi, 3 paczki kruchych ciasteczek, np. herbatników, 1/2 kostki masła, 2 rozgniecione ziarenka kardamonu, 2 łyżki likieru pomarańczowego. Czas przygotowania: 20 min

reklama

Ciastka połamać na kawałki i umieścić w foliowym woreczku. Za pomocą wałka lub tłuczka drobno je rozkruszyć. Połączyć z posiekanym masłem i wymieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać likier i kardamon. Masę wyłożyć do foremki, czekoladę wylać na wierzch, całość umieścić w lodówce. Po kilku godzinach możemy dzielić tartę na porcje.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »