Tarta z gruszkami i żurawiną

reklama

Składniki
  • masło 75 g + łyżka
  • mąka 150 g
  • sól
  • jajka dwa całe i jedno żółtko
  • bekon 8 plasterków
  • gruszki dwie sztuki
  • cukier 1 łyżka
  • sok z cytryny
  • tymianek 2-3 gałązki
  • mleko 5 łyżek
  • bita śmietana 100 gr
  • sól, pieprz
  • żurawina 120 g
  • tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania
  1. Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
  2. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny.
  3. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  4. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut ( temperatura : zwykły piekarnik 200C/ termoobieg – 175 C/ piekarnik gazowy – poziom3). Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.