Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Tartaletki z bitą śmietana i owocami


28 grudnia 2011 Przepisy Piotr Bruś-Klepacki
123rf
(10 porcji) Kruche ciasto: 340 g mąki pszennej 220 g zimnego masła 100 g cukru pudru Bita śmietana: ½ l śmietany 36 % ½ laski wanilii 2 łyżki cukru pudru ½ kg czereśni lub innych owoców

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i łączymy z mąką, a następnie zagniatamy ciasto.  W razie potrzeby, gdy składniki nie chcą się dobrze połączyć, dodajemy łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Foremki do tartaletek smarujemy masłem. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 3 mm., a następnie wycinamy z niego okręgi i wykładamy nimi wcześniej przygotowane foremki. Każdą foremką nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy około 15 minut tzn. do momentu aż zaczną brązowieć, a następnie studzimy. W misce mieszamy śmietanę, cukier puder i nasiona z połowy laski wanilii. Ubijamy wszystko mikserem i wstawiamy do lodówki. Gdy tartaletki wystygną przekładamy bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na nie bitą śmietaną. Dekorujemy czereśniami lub innymi owocami.


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI