Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
22 lipca 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Tatar z ryby, mango i melona

Składniki na 2–4 porcje: 3 najlepiej świeże, ewentualnie mrożone filety z morszczuka lub sandacza, 2 mango, melon, 1/2 szklanki soku z limonek, 1/2 szklanki soku z cytryny, duża czerwona cebula, po 1/2 pęczka świeżej kolendry i natki pietruszki, 2 małe ząbki czosnku, 3–4 papryczki chili, 1,5 l wody mineralnej, 1 i 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Czas przygotowania: 20 min plus marynowanie

Wsypać łyżeczkę soli do litra przegotowanej letniej wody, rozpuścić. Umyć rybę w osolonej wodzie, a następnie w nieosolonej wodzie mineralnej, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić połowę w drobną kostkę, a połowę w cienkie plasterki.

Całość posolić 1/4 łyżeczki soli, zalać sokiem z limonki i cytryny, oprószyć pieprzem, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki odlać sok, dodać posiekane drobno: mango, melona, cebulę, czosnek, chili, kolendrę i natkę. Podawać jak tatar w miseczce na rukoli albo liściu zwykłej sałaty.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI