(10-12 porcji)
500 g sera mascarpone
5 żółtek
3 białka
80 g cukru pudru
1 likieru Sambuca
250 ml kawy
80 ml amaretto
biszkopty
Białka ubijamy na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem. Powinno to trwać około 10-15 minut. Następnie dodajemy likier Sambuca i mascarpone. Ser dodajemy partiami. Ucieramy jeszcze chwilę uważając, aby masa zbytnio nie zgęstniała i nie zamieniła się w masło. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Tak powstały krem wstawiamy na chwile do lodówki.
Kawę mieszamy z amaretto. Biszkopty pojedynczo wkładamy do kawy i od razu wyjmujemy, po czym przekładamy do naczynia w którym będziemy przechowywać tiramisu. Gdy wyłożymy biszkoptami dno naczynia, wykładamy warstwę uprzednio przygotowanego kremu. Wówczas kładziemy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch tiramisu posypujemy mieloną kawę. Deser wstawiamy do lodówki. Tiramisu można przechowywać w lodówce około tygodnia.