Tiramisu

(10-12 porcji)

reklama

500 g sera mascarpone

5 żółtek

3 białka

80 g cukru pudru

1 likieru Sambuca

250 ml kawy

80 ml amaretto

biszkopty|(10-12 porcji)

500 g sera mascarpone

5 żółtek

3 białka

80 g cukru pudru

1 likieru Sambuca

250 ml kawy

80 ml amaretto

biszkopty
Białka ubijamy na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem. Powinno to trwać około 10-15 minut. Następnie dodajemy likier Sambuca i mascarpone. Ser dodajemy partiami. Ucieramy jeszcze chwilę uważając, aby masa zbytnio nie zgęstniała i nie zamieniła się w masło. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Tak powstały krem wstawiamy na chwile do lodówki. Kawę mieszamy z amaretto. Biszkopty pojedynczo wkładamy do kawy i od razu wyjmujemy, po czym przekładamy do naczynia w którym będziemy przechowywać tiramisu. Gdy wyłożymy biszkoptami dno naczynia, wykładamy warstwę uprzednio przygotowanego kremu. Wówczas kładziemy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch tiramisu posypujemy mieloną kawę. Deser wstawiamy do lodówki. Tiramisu można przechowywać w lodówce około tygodnia.