Tofu panierowane sezamem

123rf.com

reklama

Składniki
  • tofu ekologiczne 1 opakowanie
  • pieprz szczypta lub mniej
  • sos sojowy
  • słodka papryka ½ łyżeczki
  • mąka pszenna do obtoczenia tofu
  • żółtko jaja, typ zerówka
  • świeży koper
  • gałki muszkatołowej szczypta
  • tarta bułka
  • sezam niełuskany
  • olej rzepakowy ekologiczny
Sposób przygotowania

Tofu kroimy w plastry i posypujemy odrobina pieprzu. Kropimy niewielką ilością sosu sojowego i zostawiamy w lodówce na ok. 30 min.  Mąkę pszenną mieszamy z ½ łyżeczki słodkiej papryki i obtaczamy w niej tofu. Następnie obtaczamy tofu w żółtku zmieszanym z koprem i gałką muszkatołową, a na koniec w tartej bułce z sezamem.

Smażymy na gorącym oleju, aż się zarumieni i będzie chrupiące.

Można podawać z sałatką warzywną.

Podsumowanie przepisu

Autorką przepisu jest Urszula Mijakoska. Przepis ukazał się w artykule„Dieta dla dzieci na lato”.