Tradycyjna meksykańska tortilla podawana jest z mięsem i fasolą. Można jednak przyrządzać także wersję wegetariańską z dodatkiem ciecierzycy i pasty tahini.
Składniki
8 łyżek ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen)
1 łyżka pasty tahina (np. marki Jasmeen)
2 placki tortilli (np. marki Sandra)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
6 pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 ząbek czosnku
garść posiekanej pietruszkiSposób przygotowania
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie smażymy na niej około 10 minut pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i doprawiamy solą dla smaku. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do miski nakładamy pastę tahina, dodajemy sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę z oliwek i wodę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy gotowe grillowane warzywa i polewamy je sosem. Całość zawijamy i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Smacznego!