1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

123rf.com
123rf.com
Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla - czyli placek z mąki pszennej. Tradycyjnie podaje się ją z takimi dodatkami, jak sałata, kurczak, papryka czy cebula, ale warto także spróbować innych smaków.

Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu. Można zrobić ją samemu lub kupić gotowe placki i urozmaicić danie orientalnymi dodatkami.

Składniki
1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 4 placki tortilli (np. marki Sandra) 4 plastry żółtego sera 1 filet z piersi kurczaka 2 pomidory 1 cebula mix sałat oliwa z oliwek 1 zielona papryka przyprawa do kurczaka sól pieprz
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę. Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut. I gotowe!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze