Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

123rf.com

Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla – czyli placek z mąki pszennej. Tradycyjnie podaje się ją z takimi dodatkami, jak sałata, kurczak, papryka czy cebula, ale warto także spróbować innych smaków.
Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu. Można zrobić ją samemu lub kupić gotowe placki i urozmaicić danie orientalnymi dodatkami.

reklama

Składniki

1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
4 placki tortilli (np. marki Sandra)
4 plastry żółtego sera
1 filet z piersi kurczaka
2 pomidory
1 cebula
mix sałat
oliwa z oliwek
1 zielona papryka
przyprawa do kurczaka
sól pieprz

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę. Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut. I gotowe!