Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Trufle czekoladowe z kandyzowanymi owocami


13 stycznia 2012 Przepisy redakcja
Składniki: 100 ml śmietany 36%, 400 g gorzkiej czekolady, 1 garść owoców kandyzowanych lu suszonych, 1 łyżka brandy, 50g marmolady malinowej, 2 łyżki masła, prażone migdały lub orzechy lub wiórki kokosowe lub kakao (do wyboru jako posypka)

Owoce kandyzowane lub suszone namocz we wrzątku. W misce ActiFry rozpuść czekoladę z masłem. Dodaj marmoladę. Dodaj śmietanę, owoce i brandy. Po wymieszaniu wylej masę na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki, aby masa stężała. Kiedy masa będzie już zimna pokrój ją na kwadraty. Z każdego kwadratu wytocz kulkę i obtaczaj w dowolnej posypce. Gorzka czekolada zawiera w swoim składzie wiele prozdrowotnych substancji – między innymi antyoksydanty i polifenole (w tabliczce czekolady jest ich dwa razy więcej niż w lampce czerwonego wina). Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal 




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI