Trufle espresso

reklama

Składniki
  • świeżo zaparzona kawa espresso 50 ml
  • śmietana 125 ml
  • ciemna polewa 150 g
  • gorzka czekolada 150 g
  • masło 50 g
  • rum lub winiak 2-3 łyżki stołowe
  • foremki do pralinek około 40 sztuk
Sposób przygotowania
  1. Espresso i śmietanę wlać do garnka i zagotować.
  2. Dodać pokruszoną polewę i czekoladę oraz masło. Podgrzewać, aż wszystko się stopi.
    Dodać rum lub brandy.
  3. Wstawić masę do lodówki na ok. 2 godziny, aby stężała. Następnie ubijać ją przez ok. 3 minuty używając ręcznej trzepaczki, aż do uzyskania kremowej masy.
  4. Przełożyć krem do szprycy o dużym otworze w kształcie gwiazdy i nakładać go do foremek. Schłodzić ponownie w lodówce i wyjąć dopiero bezpośrednio przez podaniem.

 

Podsumowanie przepisu

Samodzielnie przygotowane trufle są wspaniałym prezentem dla bliskich nam osób. Można je pięknie zapakować, podarować i wspólnie się nimi rozkoszować.