Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Truskawki ze szparagami i makaronem za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • truskawki 250 g
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • tagliatelle 300 g
  • szalotka
  • czosnek ząbek
  • oliwa 2 łyżki
  • tarty parmezan 2 łyżki
  • sól i świeżo mielony pieprz do przyprawienia

fot. Anna Kaminska
Lato jakie jest każdy widzi... Ale wystarcza mi fakt, że to właśnie lato, a nie jesień. Mam bowiem perspektywę i nadzieję na ciepło i słońce, no i pyszny sezon na straganach.

Wiosna przynosi nowalijki, potem na talerze wkraczają szparagi, następnie truskawki. Truskawki dają sygnał, że to już pełnia lata i trzeba się spieszyć, aby się nimi nasycić. Niestety coraz trudniej o dobry truskawkowy owoc, pełen słodyczy i swoistego aromatu. Odmiany kaszubskiej nie jadłam już od dwóch sezonów… Cieszę się więc tym, co jest w zasięgu straganów. Lubię pokombinować z truskawkami, nie podając ich tylko na słodko. Dzisiejszy ich mariaż ze szparagami i makaronem smakuje mi bardzo!

Sposób przygotowania:

  • Truskawki płuczemy na sicie i odrywamy szypułki, odsączamy z wody.
  • Szparagi łamiemy w połowie łodyg i myjemy. Gotujemy na parze 5 minut.
  • Nastawiamy duży garnek z posoloną wodą, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy tagliatelle 7 minut. Gotowy makaron odsączamy na sicie.
  • W tym czasie, kiedy gotujemy makaron, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i szklimy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy szparagi i makaron. Delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy truskawki w całości lub pokrojone na kawałki i łączymy z resztą składników.
  • Danie wykładamy na półmisek i posypujemy tartym parmezanem.
  • Można dodatkowo dodać świeżo mielony pieprz.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI