Truskawkowe inspiracje Moniki Mrozowskiej

Tru-ramisu
4 porcje

reklama

420 kcal/porcja

Składniki

Deser:

  • 300 g truskawek
  • 5 łyżek syropu daktylowego
  • 300 g serka typu bieluch
  • 400 g naturalnego serka homogenizowanego

Ciasto:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 70 g masła
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu
  • masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania

imagePrzesianą mąkę kukurydzianą i orkiszową wsypujemy do miski, dodajemy roztopione masło, zmiksowanego banana, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Małą formę (o średnicy 17 cm) smarujemy masłem. Następnie wlewamy do niej gęste ciasto. Pieczemy w temperaturze 200˚C (bez termoobiegu) ok. 15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest suche w środku. Po upieczeniu odstawiamy je do wystygnięcia.

Truskawki pozbawione szypułek kroimy na małe kawałki, następnie 2/3 truskawek miksujemy razem z syropem z daktyli. Ciasto dzielimy na cztery części (do czterech porcji deseru). Każdą z nich kroimy na cienkie (1 cm) plasterki, które układamy na dnie miseczek. Do każdej miseczki wlewamy sos truskawkowo-daktylowy, a na sos – serek z syropem. Deser ozdabiamy kawałkami truskawek.