Truskawkowy mus z suszoną żurawiną, miechunką i migdałami

Bakalland

Często zwraca się uwagę na to, że kształtem truskawki przypominają serce. Nieprzypadkowo, bo truskawki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Warto więc maksymalnie wykorzystać krótki sezon na truskawki i jeść owoce jak najczęściej.
Truskawki najlepiej jeść surowe. Oto przepis na szybki deser z dodatkiem zdrowych bakalii.

reklama

Składniki

1 kg świeżych truskawek
50 g żurawiny suszonej Bakalland
60 g Złotych owoców Bakalland
75 g płatków migdałów Bakalland
100 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania

Truskawki obieramy i myjemy. Miksujemy z suszoną żurawiną, miechunką i migdałami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Przed podaniem dekorujemy mus płatkami migdałów i śmietaną.