Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Tuna Tataki

Składniki:

  • tuńczyk 200 g
  • przegrzebki 300 g
  • kiełki groszku 20 g
  • mango 1 sztuka
  • limonka 2 sztuki
  • cytryna 1 sztuka
  • pomidor 1 sztuka
  • pieprz biały
  • oliwa z awokado 2 łyżki
  • małe czerwone chili 5 sztuk
  • kolendra świeża 1 pęczek

29 sierpnia 2012 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

  1. Przegrzebki i tuńczyka doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie marynujemy w oliwie z awocado i wyciskamy sok z limonek, i marynujemy ok. 1 godz.
  2. Następnie przegrzebki i tuńczyka grillujemy delikatnie z każdej strony.
  3. Sałatka powstaje, gdy posiekaną kolendrę wymieszamy z mango, cebulą, pomidorem i kiełkami, dodając drobno pokrojone chilli.
  4. Sałatkę należy wymieszać z kilkoma kroplami oliwy z awocado i sokiem z cytryny
  5. Układamy sałatkę na talerzu, a obok na przemian układamy przegrzebki i tuńczyka – talerz skrapiamy sosem teriyaki

Podsumowanie

Autor Artur Grajber, szef kuchni hotelu Sheraton w Warszawie, autor bloga kulinarnego www.akademia-kulinarna.pl . Zupa dostępna w restauracji The Oriental

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI