TYROLEAN OMELETTE – omlet po tyrolsku

2 łyżeczki masła,
2 plastry pokrojonego na grube kawałki bekonu,
2 grillowane kiełbasy albo 4 kiełbaski wieprzowe pokrojone w plastry,
1/4 szklanki posiekanej pietruszki,
4 jajka lekko ubite ze szczyptą soli i 2 łyżkami mleka,
1 duży pomidor cienko pokrojony w plastry

Roztopić masło na patelni i smażyć bekon do momentu aż zaczynie brązowieć. Dodać 2 grillowane kiełbasy albo plastry kiełbaski wieprzowe i smażyć na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, by obrumienić z obu stron. Posypać połową pietruszki i podsmażyć ok. dwie minuty, następnie wlać mieszankę jajeczną na patelnię. Smażyć na dużym ogniu. Gdy jajko w całości się zetnie, nałożyć na talerze. Wierzch udekorować plastrami pomidora, szczyptą soli i resztą pietruszki.

reklama