Ucierane ciasto ze śliwkami

reklama

Składniki
  • masło 250 h
  • cukier szklanka
  • cukier waniliowy jedno opakowanie
  • jajka 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka 2 szklanki
  • śliwki wedle uznania
Sposób przygotowania

Masło z cukrem ucieramy na jasną, puszystą masę – mikserem lub tradycyjnie ucierając w makutrze. Nie przestając ucierać, dodajemy kolejno żółtka. W międzyczasie białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski z masłem i żółtkami przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy ubite białka i wszystko delikatnie mieszamy – pamiętając, że zbyt długie mieszanie  spowoduje, że ciasto będzie bardziej zbite. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

Śliwki przekrajamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na wierzchu ciasta.

Pieczemy ok 50 min w 180 st.

Podsumowanie przepisu

 

śliwki