Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Ucierane ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • masło 250 h
  • cukier szklanka
  • cukier waniliowy jedno opakowanie
  • jajka 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka 2 szklanki
  • śliwki wedle uznania

19 października 2012 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

Masło z cukrem ucieramy na jasną, puszystą masę - mikserem lub tradycyjnie ucierając w makutrze. Nie przestając ucierać, dodajemy kolejno żółtka. W międzyczasie białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski z masłem i żółtkami przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy ubite białka i wszystko delikatnie mieszamy - pamiętając, że zbyt długie mieszanie  spowoduje, że ciasto będzie bardziej zbite. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Śliwki przekrajamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy ok 50 min w 180 st.

Podsumowanie

  śliwki

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI