Składniki
- masło 250 h
- cukier szklanka
- cukier waniliowy jedno opakowanie
- jajka 5 sztuk
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mąka 2 szklanki
- śliwki wedle uznania
Sposób przygotowania
Masło z cukrem ucieramy na jasną, puszystą masę - mikserem lub tradycyjnie ucierając w makutrze. Nie przestając ucierać, dodajemy kolejno żółtka. W międzyczasie białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski z masłem i żółtkami przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy ubite białka i wszystko delikatnie mieszamy - pamiętając, że zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto będzie bardziej zbite. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Śliwki przekrajamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy ok 50 min w 180 st.
Podsumowanie przepisu
śliwki