1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Warzywne przekąski z tahiną

fpt. Jasmeen
fpt. Jasmeen
Tahina jest bardzo popularna w kuchni Bliskiego Wschodu. Oto dwa przepisy na orientalne przekąski warzywne.

Tahina to pasta z nasion sezamu, która wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana  jest także do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. Stanowi też interesujący składnik przekąsek.

Tahina z pieczonym bakłażanem Składniki:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 1 szklanka tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść drobno posiekanej mięty
  • sól, pieprz
Przygotowanie:  Bakłażany kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do tak przygotowanych pomidorów dodajemy oliwę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, miętę oraz przyprawy. Następnie dorzucamy tahinę i dokładnie mieszamy. Upieczone bakłażany smarujemy grubą warstwą powstałego sosu. Podajemy na ciepło.

Kalafior w sosie z tahiny o jogurtu

Składniki: Kalafior:
  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sok z 1 cytryny
  •  sól, biały pieprz
Sos:
  • ¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 1 opakowanie małego jogurtu
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz
Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze