Warzywne przekąski z tahiną

fpt. Jasmeen

Tahina jest bardzo popularna w kuchni Bliskiego Wschodu. Oto dwa przepisy na orientalne przekąski warzywne.
Tahina to pasta z nasion sezamu, która wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana  jest także do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. Stanowi też interesujący składnik przekąsek.

reklama

Tahina z pieczonym bakłażanem

Składniki:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 1 szklanka tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść drobno posiekanej mięty
  • sól, pieprz

Przygotowanie:  Bakłażany kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do tak przygotowanych pomidorów dodajemy oliwę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, miętę oraz przyprawy. Następnie dorzucamy tahinę i dokładnie mieszamy. Upieczone bakłażany smarujemy grubą warstwą powstałego sosu. Podajemy na ciepło.

Kalafior w sosie z tahiny o jogurtu

Składniki:
Kalafior:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sok z 1 cytryny
  •  sól, biały pieprz

Sos:

  • ¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 1 opakowanie małego jogurtu
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior.