Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wątróbki gęsie z boczkiem, przepis z 1937 r.


29 października 2012 Przepisy redakcja
Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiej: D.Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8
  • 750 g wątróbek gęsich
  • 200 g boczku w plastrach
  • 100 ml słodkiego porto lub wiśniówki rozrobionej w 1/3 z wodą lub sokiem jabłkowym
  • 0,5 l mleka
  • sól, pieprz do smaku

Wątróbki oczyszczamy z błon i żył, kroimy na równe części i pozostawiamy na noc namoczone w mleku w lodówce. Następnego dnia wątróbki owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, żeby boczek nam się nie rozwinął. Tak przygotowane wątróbki obsmażamy na patelni, podlewamy porto (lub rozrobioną wiśniówką) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 oC na około 10 minut. Sok z pieczeni wykorzystujemy jako sos do wątróbek. Serwujemy na purée ziemniaczanym.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI