Wegetariańskie ragout z soczewicą

123rf.com

Potrawy jednogarnkowe mają same zalety: są treściwe i niedrogie, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu.A poza tym przyjemnie rozgrzewają, zwłaszcza gdy za oknem zima!
Dania jednogarnkowe sprawdzą się i na obiad, i na kolację.

reklama

Składniki

6 średnich ziemniaków
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka soczewicy
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
mielona słodka papryka
pieprz
ostra papryka
majeranek
sos sojowy.

Sposób przygotowania

Zacząć od ugotowania ziemniaków w mundurkach (po to, aby szybciej przygotować danie). Kiedy ziemniaki gotują się, pokroić paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucić je na rozgrzaną oliwę i przesmażyć chwilę, po czym obficie posypać słodką papryką i jeszcze chwilę przesmażyć ciągle mieszając (aby papryka nie przypaliła). Po chwili podlać wodą i dodać łyżkę koncentratu, wymieszać. Posypać obficie majerankiem, ostrą papryką i pieprzem do smaku. Potem jest czas na soczewicę i czerwoną fasolę: wysypać z puszek na sito i dobrze wypłukać z zalewy. Dodać do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusić. Obrać ziemniaki ze skórek, pokroić w grube plastry i od razu dodać do warzyw na patelnię. Wymieszać, skropić sosem sojowym i dusić chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. Pycha!  Przepis przygotowany przez serwis PizzaPortal.pl.