Wielkanocna babka herbaciana

123rf.com

Babka herbaciana to dobry pomysł na wielkanocne ciasto. Prosty sposób gwarantuje sukces nawet dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Wielkanoc już za kilka dni. Podczas tych wyjątkowych świąt chcemy ugościć bliskich pysznymi wypiekami. Oto prosty przepis na babkę.

reklama

Składniki

1,5 filiżanki zaparzonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
260 g mąki pszennej
90 g margaryny
100 g białego cukru w kryształkach
2 żółtka
garść migdałów w płatkach
garść rodzynek sułtańskich
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 kropli aromatu cytrynowego
1 łyżeczka startej skórki cytryny
szczypta soli

Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka wody
sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Zaparzyć napar z herbaty. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!