Wigilijny Barszcz z uszkami grzybowymi

fot.123rf

Około 10 porcji

reklama

Przepisy przygotował Mariusz Ledwoch, Szef Kuchni bistro THE ZOOPA

The Zoopa
Ul Ratuszowa 2 Warszawa
Zdjęcia: Paulina Burkacka – Gałka
Składniki
  • Bulion warzywny – 4 litry
  • Jabłka – 1kg
  • Pomarańcze – 4 sztuki
  • Buraki podłużne – 4 kg
  • Majeranek świeży – dwie doniczki
  • Czosnek w łupinach – 4 główki
  • Cebula czerwona – 7 sztuk
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Ocet balsamiczny – 200 ml
  • Kardamon – 1 łyżeczka

Uszka:

  • Mąka pszenna typ 500 – 750 g
  • Szklanka letniej wody
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sól – szczypta
  • Masło rozpuszczone – 100 g
  • Podgrzybki mrożone – 500 g
  • Cebula -1 sztuka
  • Rozmaryn – 2 gałązki
Sposób przygotowania

Przepis na barszcz:

Do gotującego się bulionu wrzucamy buraki, obrane pomarańcze, obrane jabłka, czosnek w łupinach, cebulę czerwoną w łupinach, kardamon, majeranek wylistkowany – gotujemy na małym ogniu do zagotowania następnie od razu zdejmujemy z gazu i odstawiamy na noc – minimum 6 godzin. Następnego dnia zagotowujemy barszcz oraz dodajemy ocet, sól, pieprz. Przecedzamy. Gotowe.

Uszka:

Mąkę, wodę, jajko, sól i masło zagnieść i zrobić ciasto 😉 przykryć ściereczką i zostawić żeby „odpoczęło” na 20 min. W między czasie zrobić farsz – pokroić cebulę, podgrzybki, czosnek, rozmaryn – przesiekane składniki przesmażyć na patelni na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem – pozostawić do ostygnięcia.

Rozwałkować ciasto – grubość w zależności od upodobania – wykroić foremką kształt – umieścić w środku farsz i zlepić uszka.

W osolonej wodzie gotować parę minut, do wypłynięcia na powierzchnię.