Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wigilijny Barszcz z uszkami grzybowymi

Składniki:


  • Bulion warzywny – 4 litry

  • Jabłka – 1kg

  • Pomarańcze – 4 sztuki

  • Buraki podłużne – 4 kg

  • Majeranek świeży – dwie doniczki

  • Czosnek w łupinach – 4 główki

  • Cebula czerwona – 7 sztuk

  • Sól – do smaku

  • Pieprz – do smaku

  • Ocet balsamiczny – 200 ml

  • Kardamon – 1 łyżeczka


Uszka:

  • Mąka pszenna typ 500 – 750 g

  • Szklanka letniej wody

  • Jajko – 1 sztuka

  • Sól – szczypta

  • Masło rozpuszczone – 100 g

  • Podgrzybki mrożone – 500 g

  • Cebula -1 sztuka

  • Rozmaryn – 2 gałązki


16 grudnia 2016 Przepisy redakcja
fot.123rf
Około 10 porcji

Przepisy przygotował Mariusz Ledwoch, Szef Kuchni bistro THE ZOOPA

The Zoopa
Ul Ratuszowa 2 Warszawa
Zdjęcia: Paulina Burkacka – Gałka

Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Przepis na barszcz: Do gotującego się bulionu wrzucamy buraki, obrane pomarańcze, obrane jabłka, czosnek w łupinach, cebulę czerwoną w łupinach, kardamon, majeranek wylistkowany – gotujemy na małym ogniu do zagotowania następnie od razu zdejmujemy z gazu i odstawiamy na noc – minimum 6 godzin. Następnego dnia zagotowujemy barszcz oraz dodajemy ocet, sól, pieprz. Przecedzamy. Gotowe. Uszka: Mąkę, wodę, jajko, sól i masło zagnieść i zrobić ciasto ;) przykryć ściereczką i zostawić żeby „odpoczęło” na 20 min. W między czasie zrobić farsz – pokroić cebulę, podgrzybki, czosnek, rozmaryn – przesiekane składniki przesmażyć na patelni na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem – pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować ciasto – grubość w zależności od upodobania – wykroić foremką kształt – umieścić w środku farsz i zlepić uszka. W osolonej wodzie gotować parę minut, do wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI