Wino z owoców dzikiej róży

Bogdan Biały

Składniki: Na 1 kg owoców przypada 1 kg cukru oraz 2–3 l wody i 1/4 opakowania drożdży winiarskich. Czas przygotowania: 30 min plus leżakowanie|Składniki: Na 1 kg owoców przypada 1 kg cukru oraz 2–3 l wody i 1/4 opakowania drożdży winiarskich. Czas przygotowania: 30 min plus leżakowanie

reklama

Owoce umyć, wsypać do butli (powinny zajmować 1/3 jej objętości). Zalać przegotowaną i ostudzoną wodą (do 3/4 wysokości butli), dodać drożdże winiarskie, następnie zatkać rurką fermentacyjną i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po trzech miesiącach gotowe wino zlać do butelek (osad powinien pozostać w butli). Owoce w butli można zalać nową porcją wody z cukrem, po dwóch, trzech miesiącach otrzymamy kolejną porcję wina.