Wiosenna sałatka ze szpinakiem i bakaliowym dressingiem

Bakalland

Im wyżej świeci słońce na niebie, większa oferta nowalijek. W połączeniu z bakaliami stworzą pyszne sałatki, które są witaminową i smakową bombą. Pamiętajmy, by wybierać świeże warzywa ze sprawdzonych hodowli, żeby jeść faktycznie zdrową żywność.
Na myśl o wiosennych warzywach, przychodzi nam do głowy ogórek, szpinak, sałata czy szczypiorek. Warto połączyć je z bakaliami, które zawierają dużo białka i innych substancji odżywczych. Sałatka stanie się wtedy w pełni zbilansowanym posiłkiem.

reklama

Składniki

500 g liści młodego szpinaku
1 gruszka
100 g Słonecznego Trio Bakalland (rodzynka, miechunka, żurawina)
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
50 g koziego sera
2 łyżki miodu
½ łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Liście szpinaku myjemy i układamy na talerzu, gruszkę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy kozi ser pokrojony w kosteczkę. Bakalie: żurawinę, rodzynki i Złote owoce wkładamy do rondelka, mieszamy z dwiema łyżeczkami miodu i połową łyżeczki soku z cytryny. Dressing gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą, następnie dodajemy go do sałatki. Całość dekorujemy połówkami orzechów Chandler.