Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wiosenna zupa krem z kalarepy

Składniki:

1 litr bulionu na bazie wody filtrowanej (np. w dzbanku BRITA)
3 kalarepy
1 marchewka
1/2 pietruszki
mały kawałek selera
sól i pieprz: do smaku
łyżka śmietany
łyżka posiekanej natki
szklanka grzanek z jasnego pieczywa

11 maja 2016 Przepisy redakcja
123rf.com
Na straganach można już dostać świeżą kalarepę. Warto na stałe wprowadzić to warzywo do naszego menu, ponieważ Już 10 dag świeżej kalarepy zaspokaja podstawowe dzienne zapotrzebowanie dorosłego na tę witaminę C.

Kalarepa jest od dawna znana w naszej kuchni. Ma wiele witamin i składników mineralnych, między innymi dobrą dla wzroku luteinę. Co więcej, zawiera związku o właściwościach przeciwnowotworowych. Oto prosty przepis na wiosenną zupę ze kalarepy.


Sposób przygotowania:

Umyć i obrać warzywa, pokroić w kostkę, zalać bulionem i ugotować do miękkości. Po ostygnięciu zmiksować, w razie zbyt gęstej konsystencji dolać jeszcze trochę wody filtrowanej. Doprawić do smaku, dodać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zupy. Serwować z grzankami i posiekaną natką.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI