Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Włoska Wielkanoc. Antipasti z papryczek i sera feta

Składniki:

ok 15 słodkich papryczek pomidorowych
kostka sera feta
kostka sera białego
sól, pieprz
kilka ząbków czosnku
zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
ok 400 ml oliwy lub oleju

3 marca 2016 Przepisy redakcja
123rf.com
Wielkanocny obiad we Włoszech rozpoczyna się od podania przystawek na rozbudzenie apetytu – klasycznych antipasti.

„ Niejednokrotnie będąc we Włoszech, niezależnie od regionu doświadczyłam, że to uroczyście podany obiad jest najbardziej wyczekiwanym i symbolicznym posiłkiem przez Włochów. Menu jest zróżnicowane, każdy region posiada swoje typowe wielkanocne potrawy” , mówi Agnieszka Landa, właścicielka restauracji Włoska Knajpa. Obiad rozpoczyna się od przystawek, które można przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem.


Sposób przygotowania:

Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI