Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Wyprawy po przyprawy: przepis na Baharat tofu z sałatą

Składniki:


  • karbowana sałata 1 opakowanie

  • pół ogórka pokrojonego w plastry

  • oliwa 3 łyżki

  • papryka pokrojona w kostki 3 sztuki

  • kostka tofu pokrojonego w kostkę

  • sos sojowy 3 łyżki ((jeśli ma być to przepis w 100 proc.bezglutenowy, trzeba zwrócić uwagę sosu sojowego)

  • słód ryżowy lub syrop z agawy 1 łyżka

  • przyprawa baharat (przepis dalej) 1 łyżeczka

  • dressing: 4 łyżki octu balsamicznego. czubata łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, 4 łyżki oliwy


17 lutego 2015 Newsfood, Przepisy redakcja
Kiedy wracam zmęczony do domu, do garnka wrzucam kilka składników i odkręcam wybrany, „korzenny” słoiczek (z mieszanką przypraw). I wystarczy.

Baharatu spróbowałem w tym roku w trakcie podróży poślubnej. Pierwszy raz zobaczyliśmy tę mieszankę  w egipskim sklepie. Nie pytając o cenę, rzuciliśmy się na nią. Za około 100-gramową paczkę marmariji (szałwii synajskiej), paczuszkę kminu rzymskiego w proszku i baharatu, zapłaciliśmy blisko 100 złotych!  To były najdroższe przyprawy, jakie kiedykolwiek kupiłem. Dlatego po powrocie do Polski postanowiłem przygotować własną, o wiele tańszą wersję w domu. Choć Egipcjanie stosują tę mieszankę głównie do grillowania mięsa, ja używam jej do cukinii w pomidorach czy sałaty ze smażonym tofu. Oto przepis!

Tekst pochodzi z magazynu „SENS”

Baharat tofu z sałatą

Sposób przygotowania:

  • Pokrojoną paprykę podsmażajna 2 łyżkach oliwy (na patelni, pod pokrywką i na dużym gazie) około 10 min. Co jakiś czas zdejmuj pokrywkę i mieszaj tak, aby się za bardzo nie przypaliła.
  • W międzyczasie umyj i osusz sałatę (najlepiej zrobić to w wirówce). Paprykę przełóż do miseczki.
  • Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj tofu i podsmaż 3–4 min na złoty kolor. Dodaj sos, słód i przyprawę baharat. Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z gazu.
  • Sałatę wymieszaj z papryką, ogórkiem i tofu.
  • Podaj polane dressingiem, który możesz przygotować w następujący sposób: ocet balsamiczny wymieszaj z musztardą i miodem,dodaj oliwę, cały czas mieszając, aż uzyskasz  jednolitą emulsję.
PRZYPRAWA BAHARAT: łyżka ziaren czarnego pieprzu, łyżka nasion kolendry, 4 małe liście laurowe, łyżka nasion kminu rzymskiego, łyżka ziaren kardamonu, łyżeczka goździków, łyżka cynamonu w proszku, łyżka słodkiej papryki w proszku, płaska łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki zmiel w młynku do kawy lub ucieraj w moździerzu.

POLECANE KSIĄŻKI