Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Wytrawna tarta sylwestrowa


(8 porcji) 400 g kruchego wytrwanego ciasta 250 g udźca z indyka 2 ząbki czosnku posiekane w plasterki ½ cebuli posiekanej w piórka 250 ml śmietany kremówki 32-36 % 2 jajka ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry ½ łyżeczki zmielonych nasion kuminu ½ łyżeczki zmielonych nasion fenkułu 1 łyżka świeżego rozmarynu Sól i pieprz

Udziec z indyka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy nasiona fenkułu, kolendry i kuminu. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodajemy czosnek i cebulą. Smażymy chwile po czym dodajemy udziec z indyka. Obsmażamy mięso i przykrywamy patelnię. Gdy indyk zmięknie, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy śmietanę, jajka i dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy rozwałkowanym ciastem i dokładnie nakłuwamy widelcem. Spód do tarty pieczemy w 180 C około 15 minut. Wyjmujemy gdy ciasto zacznie nabierać brązowego koloru. Wówczas wlewamy farsz i dalej pieczemy przez 30 minut. Tartę dekorujemy świeżym rozmarynem. Studzimy i wkładamy do lodówki.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI