Wytrawna tarta sylwestrowa

(8 porcji)

reklama

400 g kruchego wytrwanego ciasta

250 g udźca z indyka

2 ząbki czosnku posiekane w plasterki

½ cebuli posiekanej w piórka

250 ml śmietany kremówki 32-36 %

2 jajka

½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry

½ łyżeczki zmielonych nasion kuminu

½ łyżeczki zmielonych nasion fenkułu

1 łyżka świeżego rozmarynu

Sól i pieprz|(8 porcji)

400 g kruchego wytrwanego ciasta

250 g udźca z indyka

2 ząbki czosnku posiekane w plasterki

½ cebuli posiekanej w piórka

250 ml śmietany kremówki 32-36 %

2 jajka

½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry

½ łyżeczki zmielonych nasion kuminu

½ łyżeczki zmielonych nasion fenkułu

1 łyżka świeżego rozmarynu

Sól i pieprz|(8 porcji)

400 g kruchego wytrwanego ciasta

250 g udźca z indyka

2 ząbki czosnku posiekane w plasterki

½ cebuli posiekanej w piórka

250 ml śmietany kremówki 32-36 %

2 jajka

½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry

½ łyżeczki zmielonych nasion kuminu

½ łyżeczki zmielonych nasion fenkułu

1 łyżka świeżego rozmarynu

Sól i pieprz|(8 porcji)

400 g kruchego wytrwanego ciasta

250 g udźca z indyka

2 ząbki czosnku posiekane w plasterki

½ cebuli posiekanej w piórka

250 ml śmietany kremówki 32-36 %

2 jajka

½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry

½ łyżeczki zmielonych nasion kuminu

½ łyżeczki zmielonych nasion fenkułu

1 łyżka świeżego rozmarynu

Sól i pieprz
Udziec z indyka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy nasiona fenkułu, kolendry i kuminu. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodajemy czosnek i cebulą. Smażymy chwile po czym dodajemy udziec z indyka. Obsmażamy mięso i przykrywamy patelnię. Gdy indyk zmięknie, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy śmietanę, jajka i dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy rozwałkowanym ciastem i dokładnie nakłuwamy widelcem. Spód do tarty pieczemy w 180 C około 15 minut. Wyjmujemy gdy ciasto zacznie nabierać brązowego koloru. Wówczas wlewamy farsz i dalej pieczemy przez 30 minut. Tartę dekorujemy świeżym rozmarynem. Studzimy i wkładamy do lodówki.