1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Cynamonowe jabłka z biszkoptowo - waniliową duszą.

Przepis na 4 porcje ; Czas przygotowania: 10minut ; Czas gotowania: 20minut ; Składniki: 4 średnie jabłka 12 biszkoptów lady fingers ½ wanilii 3 żółtka 200ml śmietany 36% 70g cukru 1 łyżka brandy szczypta cynamonu

Jabłka przetnij horyzontalnie z połowie, wyczyść gniazda nasienne. Wewnętrzną stronę posyp delikatnie cynamonem i cukrem.

W rondelku podgrzej śmietanę z laską wanilii. Dodaj ostrożnie żółtka utarte z cukrem. Zagotuj ostrożnie cały czas mieszając, aż powstanie krem. Do kremu dodaj pokruszone biszkopty lady fingers oraz brandy.

Napełnij masą jabłka, zamknij i ugotuj w czasie 20minut. Podawaj gorące.

Potrawa o wysokiej zawartości retinolu – substancji z grupy karotenoidów, która w okresie niedoboru przekształcana jest w witaminę A.

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal 

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze