Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Cynamonowe jabłka z biszkoptowo – waniliową duszą.


4 stycznia 2012 Przepisy redakcja
Przepis na 4 porcje ; Czas przygotowania: 10minut ; Czas gotowania: 20minut ; Składniki: 4 średnie jabłka 12 biszkoptów lady fingers ½ wanilii 3 żółtka 200ml śmietany 36% 70g cukru 1 łyżka brandy szczypta cynamonu

Jabłka przetnij horyzontalnie z połowie, wyczyść gniazda nasienne. Wewnętrzną stronę posyp delikatnie cynamonem i cukrem. W rondelku podgrzej śmietanę z laską wanilii. Dodaj ostrożnie żółtka utarte z cukrem. Zagotuj ostrożnie cały czas mieszając, aż powstanie krem. Do kremu dodaj pokruszone biszkopty lady fingers oraz brandy. Napełnij masą jabłka, zamknij i ugotuj w czasie 20minut. Podawaj gorące. Potrawa o wysokiej zawartości retinolu – substancji z grupy karotenoidów, która w okresie niedoboru przekształcana jest w witaminę A. Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal   




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI