Zakwas żytni

fot.123rf

Składniki:

reklama

  • 1/2 szklanki mąki żytniej (typ 2000)
  • extra mąka żytnia (typ 2000) do „podkarmiania”
  • zakwasu niechlorowana woda

Sposób przygotowania:

Mąkę żytnią wsypujemy do szklanego słoika z zakrętką. Dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać gęste ciasto konsystencją przypominające ciasto na racuchy. Zakręcamy słoik nakrętką (ale nie bardzo szczelnie). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodajemy dwie łyżki mąki i odrobinę wody, tak aby uzyskać gęste ciasto konsystencją przypominające ciasto na racuchy. Powtarzamy przez mniej więcej 5 dni. Po tym czasie zakwas powinien być na tyle mocny, aby można było przy jego użyciu upiec chleb.

Uwaga: Jeśli nie korzystamy z zakwasu, wsypujemy kolejne dwie łyżki mąki i odrobinę wody, tak aby uzyskać gęste ciasto konsystencją przypominające ciasto na racuchy. Zakręcamy szczelnie słoik i wkładamy do lodówki. Taki zakwas możemy przechowywać nawet dwa tygodnie. Po tym czasie zakwas trzeba znów „dokarmić”.

Jeśli korzystamy z zakwasu, zostawiamy minimum 1/5 na dnie. Następnie wsypujemy 1/2 szklanki mąki i dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać gęste ciasto konsystencją przypominające ciasto na racuchy. Wstawiamy do lodówki (po dwóch tygodniach trzeba go znów „dokarmić”). Taki zakwas można w każdej chwili wykorzystać.

Analogicznie przygotowujemy zakwas z innych rodzajów mąki, np. z bezglutenowej ryżowej.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »